Kian hybridi- ja sähköautomallisto ja niihin liittyvät yleisimmät kysymykset

Kian hybridimallisto laajenee kun kestosuosikki Ceed SW:stä ja XCeed uutuudesta saapuu Plug-In Hybrid mallit.Kian hybridi- ja sähköautomallisto ja niihin liittyvät yleisimmät kysymykset


Hybridi
K: Eroaako hybridiauton ajaminen tavallisesta polttomoottoriauton ajamisesta?


V: Ei eroa. Polttoaineen kulutus on hybridissä vastaavaa polttomoottoriautoa pienempi.

K: Tarvitseeko hybridiä ladata?

V: Ei tarvitse. Kevyt hybridi toimii täysin itsenäisesti ja auton käyttö vastaa täysin normaalin automaattivaihteisen auton käyttöä.

K: Minkä tyyppinen akku on Kian hybridissä?

V: Kia käyttää kaikissa malleissa Lithium-ion Polymeeri -akkuja. Lithium-Ion polymeeri akun energiatiheys on korkea, jolloin akun kapasiteetti on suuri ja koko ja paino pienet.

K: Onko hybridin korkeajänniteakulla takuu?

V: On, 7 vuotta tai 150 000 km. Hybridiautoissa akun kapasiteetin heikkeneminen ei kuulu takuun piiriin. Vähentääksesi akun mahdollista kapasiteetin heikkenemistä, toimi käyttöohjekirjan neuvojen mukaisesti.

K: Miten voin ajaa hybridillä taloudellisemmin?

V: Pidä vaihteenvalitsin ns. Eco-asennossa ja käytä mahdollisimman paljon pintakaasua tai anna auton rullata liikenne- ja tieolosuhteiden niin salliessa. Vältä suuria nopeuksia ja suosi moottorijarrutusta varsinaisten jarrujen sijaan.


Ladattava hybridi
K: Miten ladattavien hybridimallien pieni yhdistetty polttoainekulutus saavutetaan käytännössä?


V: Käytännössä yhdistetty normikulutus saavutetaan, kun n. 75 % ajosta tapahtuu sähköajotilassa. Esimerkiksi jos autolla ajetaan 100 km matka, niin 75 km siitä täytyy tapahtua sähköllä. Kulutusarvoon vaikuttaa myös auton renkaat, kuormitus, ajonopeus, ulkolämpötila, lämmitys- ja ilmastointilaitteen käyttö jne.

K: Milloin PHEV-mallin polttomoottori käy?

V: • PHEV:n polttoainemoottori käynnistyy automaattisesti, kun ajoakun varaustaso laskee ja vaati latausta tai kun tarvitaan huomattavaa moottoritehoa.
• PHEV:n polttomoottori lataa akkua ja polttomoottori voi tuottaa lisää ajotehoa sähkömoottoreiden avuksi.
• Polttomoottori voi myös käynnistyä tuottamaan lämpöä, kun lämmityslaite on käytössä ja ulkolämpötila alhainen tai jos akkujen lämpötila on niin alhainen, että niiden virranananto- ja varauksenottokyky on heikentynyt.

K: Minkä tyyppinen akku on Kian ladattavassa hybridissä?

V: Kia käyttää kaikissa malleissa Lithium-ion Polymeeri -akkuja. Lithium-Ion polymeeri akun energiatiheys on korkea, jolloin akun kapasiteetti on suuri ja koko ja paino pienet.

K: Onko ladattavan hybridin korkeajänniteakulla takuu?

V: On, 7 vuotta tai 150 000 km. Ladattavassa hybridiautoissa akun kapasiteetin heikkeneminen ei kuulu takuun piiriin. Vähentääksesi akun mahdollista kapasiteetin heikkenemistä, toimi käyttöohjekirjan neuvojen mukaisesti.

K: Tarvitseeko akku vaihtaa?

V: Ei, akku on suunniteltu koko auton käyttöiälle.

K: Voinko pikaladata autoani?

V: Ladattavaa hybrid-mallia ei voi pikaladata, koska akun kapasiteetti on pieni, pikalataukselle ei ole käytännössä tarvetta. Täyssähköisiä malleja voi.

K: Miksi PHEV-mallin moottori käynnistyy automaattisesti, vaikka ajoakku on ladattu täyteen?

V: Polttomoottori voi myös käynnistyä kylmissä olosuhteissa, jos akkujen lämpötila on niin alhainen, että niiden virrananto- ja varauksenottokyky on heikentynyt. Polttomoottorin käynnistymiseen kylmissä olosuhteissa vaikuttaa ulkolämpötilan lisäksi mm. akun varaustila, lämmitys- /ilmastointilaitteen käyttö (asetettu sisälämpötila), auton esilämmitys, sähkölämmittimien (istuimet, ohjauspyörä, takalasi) käyttö, ECO-ajotilan käyttö jne.

K: Miksi polttomoottori käy heti liikkeelle lähdettäessä kylmällä ilmalla ja kylmällä moottorilla?

V: Kun ulkolämpötila on matala, auton sisätilan lämmittämisen tarve on suurimmillaan. Kia hybridimalleissa ei ole sähköistä lämmitintä, mikä tarkoittaa että lämpö on tuotettava bensiinimoottorilla. Tästä syystä PHEV käynnistää moottorin heti liikkeelle lähdettäessä kylmällä ilmalla. Bensiinimoottori ei suinkaan käy ainoastaan lämmön tuottamiseksi, vaan ensisijaisesti bensiinimoottori käyttää laturia ja lataa korkeajänniteakkua. Polttomoottorin käynnistyvyyteen kylmällä voi vaikuttaa pienentämällä haluttua sisälämpötilaa.

K: Miksi sähköajomatka lyhenee, kun käytän ilmastointilaitetta?

V: PHEV:n ilmastointilaitteen sähköinen kompressori saa käyttöjännitteensä auton korkeajänniteakulta ja siten lyhentää ajomatkaa käytön mukaan.

K: Akkuhan tuottaa lämpöä. Pitääkö PHEV-mallin ajoakkua jäähdyttää?

V: Kyllä. Ajoakussa on sisäinen puhallin, joka jäähdyttää akkua kun sitä ladataan tai auto on READY -tilassa. Jos akun lämpötila ylittää asetusarvon, käytetään myös ajoneuvon ilmastointijärjestelmää ajoakun jäähdyttämiseen.Sähköauto
K: Miksi valita sähköauto?


V: Sähköauto on ihanteellinen kaupunkiauto, hiljainen ja päästötön. Autolla on pieni huollontarve ja käyttökustannukset. Nykyisillä sähkönhinnoilla (15 snt/kWh) sähköauton kustannus on 2-3 €/100 km. Latauksen voi tarvittaessa suorittaa mistä tahansa pistorasiasta.

K: Minkä tyyppinen akku on Kian sähköautossa?

V: Kia käyttää kaikissa malleissa Lithium-ion Polymeeri -akkuja. Lithium-Ion polymeeri akun energiatiheys on korkea, jolloin akun kapasiteetti on suuri ja koko ja paino pienet.

K: Onko sähköauton korkeajänniteakulla takuu?

V: On, 7 vuotta tai 150 000 km. Sähköauton akku on kuluva komponentti ja takuuehtojen mukaisesti kapasiteetista tulee olla käytettävissä vähintään 65 %.

K: Kuinka voin ladata sähköautoani?

V: Sähköautoa voi ladata usein eri tavoin. Lataustapoja on kolme. Lataustapa 2 on ns. tilapäislataus. Lataus tapahtuu kotitalouspistokkeesta, lämmitystolppa tms. Maksimivirta rajoitettu usein 10 A. Tätä menetelmää suositellaan vain väliaikaiskäyttöön. Lataustapa 3 on ns. asiointilataus. Lataus tapahtuu kiinteästä latausasemasta autokohtaisella kaapelilla. Latausvirta riippuu useasta tekijästä, usein 16 A, maksimivirta riippuu auton laturin tehosta, joka voi olla 3,3-6,6 kW, jolloin latausvirta voi olla jopa 30 A. Tätä menetelmää suositellaan normaaliin päivittäiseen jatkuvaan käyttöön. Lataustapa 4 on ns. pikalataus. Lataustavoista nopein, jossa käytetään tasavirtaa. Latausvirrat ovat jopa 150 A.

K: Sähköauton toiminta talvella?

V: Sähkömoottori ja muu tekniikka toimivat pakkasessakin ongelmitta, mutta toimintamatka tällöin lyhenee. Lumikelillä myös kasvanut vierintävastus lisää energian kulutusta.


Kevythybridi
K: Mikä on kevythybridi?


V: Kevythybridi auto käyttää normaali hybridiä matalajännitteisempää akkua, 48 V (normaali hybridi 240-360 V). Kevythybridissä sähkömoottori avustaa polttomoottoria kiihdytyksissä ja kerää jarrutusenergiaa talteen hidastaessa. Sähkömoottori ei kuitenkaan liikuta autoa, ainoastaan avustaa polttomoottoria.

K: Minkä tyyppinen akku on Kian kevythybridissä?

V: Kia käyttää kaikissa malleissa Lithium-ion Polymeeri -akkuja. Kevythybridissä on pienjänniteakku. Lithium-Ion polymeeri akun energiatiheys on korkea, jolloin akun kapasiteetti on suuri ja koko ja paino pienet.

K: Onko kevythybridin pienjänniteakulla takuu?

V: On, 2 vuotta ilman kilometrirajaa. Kevythybridissä akun kapasiteetin heikkeneminen ei kuulu takuun piiriin. Vähentääksesi akun mahdollista kapasiteetin heikkenemistä, toimi käyttöohjekirjan neuvojen mukaisesti.

K: Voiko kevythybridillä ajaa jos polttoaine loppuu?

V: Ei voi. Kevythybridissä sähkömoottorin tehtävä on avustaa polttomoottoria, sekä kerätä jarrutusenergiaa talteen hidastaessa. Kevythybridin sähkömoottori ei ole suorassa yhteydessä voimansiirtoon, eikä siten voi liikuttaa autoa.

K: Mitä hyötyä on kevythybridi -järjestelmästä?

V: Kevythybridi -järjestelmä on edullisempi kuin perinteinen hybridi järjestelmä ja parantaa perinteisen polttomoottori-mallin polttoaineenkulutusta noin 4 % ja vähentää co2 päästöjä jopa 15 %.

K: Tarvitseeko kevythybridiä ladata?

V: Ei tarvitse. Kevythybridi toimii täysin itsenäisesti ja auton käyttö vastaa täysin normaalin automaattivaihteisen auton käyttöä.
<< Takaisin

Valtuutettu merkkihuolto

Olemme valtuutettu merkkihuolto Citroën-, Honda-, Mitsubishi- ja Peugeot-automerkeille.

Huoltotoimintaa yli 45 vuoden kokemuksella!

Varaa huoltoaika autollesi tästä linkistä tai soittamalla numeroon 09-2252 0715.

Uusimmat vaihtoautot